Maturalna ekskurzija

Maturalna ekskurzija

U srijedu 25.09.2013. godine nakon okupljanja učenika ispred škole, u 5h smo krenuli na ekskurziju u pravcu Rabca preko Bihaća, Plitvičkih jezera, Rijeke i Opatije. Tokom putovanja pravili smo česte pauze radi odmora učenika.

U 13:30 smo stigli na Plitvička jezera odnosno nacionalni park koji je pod zaštitom UNESCO-a i tu smo se zadržali 3 puna sata. Prvo smo imali vožnju vozićem do određene lokacije a nakon toga smo pješke nastavili razgledati jezera i slapove, da bi na kraju šetnje imali vožnju eko brodom. Putovanje smo nastavili preko Rijeke i Opatije da bi stigli u večernjim satima u hotel Girandella koji je smješten nadomak grada Rapca koji čini najvažnije turističko središte na istočnoj obali Istre. Nakon večere učenici su imali slobodno vrijeme za druženje i odmor.

 Drugog dana, nakon doručka krenuli smo za Poreč i Rovinj. U Poreču smo razgledali povijesnu jezgru grada, posjetili smo Eufrazijevu baziliku i šetali Porečkom ulicom Dekumanus. Nakon dolaska u Rovinj, posjetili smo nadaleko poznatu katedralu sv. Eufemije, Barokni Balbijev luk, Osmatračnicu s lavom sv. Marka, Crkvu sv. Tome, zlatni rt-Punta Corrente nakon čega su učenici imali slobodno vrijeme za individualno razgledanje grada. Pri povratku u hotel imali smo priliku da vidimo i Limski kanal, jedinstven zaliv ovog područja. Nakon večere učenici su imali druženje u diskoteci.

 Treći dan smo započeli vožnjom brodom od Fažane do Brijuna ( termin polaska broda je bio u 9h a povratka u 13h). Obilazak nacionalnog parka je realizovan u pratnji vodiča. Vozićem se posjećuju od centra otoka udaljeni arheološki lokaliteti: zaliv Verige, safari park, Arheološki muzej otoka, crkva sv. Germana i razgledanje prirodoslovne zbirke te foto izložba Josip Broz Tito. Nakon Brijuna smo došli u Pulu gdje nas je čekao lokalni vodič ispred Arene. Za nepuna dva sata obišli smo sve znamenitosti grada uz detaljno izlaganje vodiča (amfiteatar Arena, Herkulova vrata, dvojna vrata, slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, malo Rimsko kazalište, Zlatna vrata itd.).  Učenici su imali i slobodno vrijeme za individualno razgledanje grada. Nakon povratka u hotel i večere, neizbježno je bilo druženje u diskoteci.

 Četvrti dan, poslije doručka krenuli smo u pravcu Zagreba preko Karlovca uz usputna zadržavanja prema potrebi grupe. Najprije smo otišli u MC Donalds odnosno u tržni centar Arena u Zagrebu gdje smo se zadržali sat vremena a nakon toga smo otišli u zološki vrt na Maksimiru. Poslije detaljnog obilaska zološkog vrta krenuli smo za Tuzlu i stigli smo naveče u 21:30 ispred naše škole, gdje su nas toplo i srdačno dočekali roditelji uplakanih učenika.

                                                                                                                                                                               Nastavnici-voditelji ekskurzije:  Zlatan Mehikić i Goran Smajlović

                                                                                                                                      

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION