Upis prvačića

Javna ustanova Osnovna škola "Sjenjak" vrši upis učenika u prvi razred od 08. do 12.aprila 2013.godine, u vremenu od 10-14h. Obavezna dokumentacija koju treba ponijeti sa sobom je izvod iz matične knjige rođenih i ljekarsko uvjerenje izdato od strane ovlaštene zdrastvene ustanove. Na osnovu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju TK, "školski obveznik" je dijete koje u kalendarskoj godini do 1.septembra navrši šest godina života.

Šta roditelji trebaju znati o upisu djece u školu?

Roditelji treba da znaju kakva je procedura upisa u školu, koji im sve dokumenti trebaju, šta dijete čeka na razgovoru kod pedagoga... Ako se roditelji dobro informišu, znat će pripremiti i dijete.

Prvi i osnovni zadatak koji čeka budućeg školaraca jest razgovor sa školskom komisijom za upis (učiteljice škole i pedagog). Oni procjenjuju zrelost djeteta za polazak u prvi razred. Premda se mnogi roditelji boje upravo tog razgovora, za to nema nikakva razloga.

U intervjuu pedagog djetetu postavlja niz standardiziranih zadataka primjerenih tom uzrastu, u kojima ono treba postići rezultate za hronološku dob od 5,5-6 godina (nacrtati i obojiti nešto, orjentacija u prostoru, neobavezno samostalno razgovarati i sl.). Ovaj razgovor, prije svega služi za procjenu psihofizičke zrelosti djece.

Svi u OŠ "Sjenjak" se trude da upis u školu bude lijep doživljaj i za dijete i za roditelje. Da bi dijete pozitivno doživjelo školu kao mjesto i prostor na kojem će se družiti s vršnjacima, učiti, stvarati, pa i igrati se, neophodno je da ga roditelji pripreme za prvi susret sa školom.

Do polaska u školu preporuke su sljedeće:

• Razvijajte kod djeteta pozitivan stav prema školi! Ne govorite pred djetetom negativno o školi i obvezama. Nikada dijete ne plašite školom!

• Osamostaljujte što više dijete: ako već niste dosad, onda mu prepustite da se samo oblači, veže pertle, pere zube, umiva, da opere svoj tanjir nakon jela, da složi svoje stvari i igračke, raspremi krevet, sl., jer to dijete može samo da uradi. Time ne samo što razvijamo samostalnost, nego i odgovornost, odvažost djeteta, radne i higijenske navike, sapomouzdanje…

• Pripremite dijete na promjene koje ga očekuju polaskom u školu.

• Nastojte da što više djetetu čitate bajke, priče, pjesme, dječije enciklopedije, kako bi usvojilo što više pojmova.

• Radite što više na socijalizaciji djeteta, posebno ako je jedinac ili ako nije išlo u vrtić. Okružite dijete sa što više vršnjaka da bi se zajedno igrali i družili.

Sve ovo treba da se odvija postepeno i s mjerom. Ne pretjerujte ni sa čim! Uvodite svom djetetu određene obaveze, ali ne zaboravite da će se ono još nekoliko godina igrati i da polaskom u školu ne prestaje njegovo djetinjstvo.

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION